Powody, dla których warto jeść warzywa i owoce

udostępnij
warzywa i owoce

Z pewnością nie raz słyszałeś, że warzywa i owoce to podstawa optymalnie zbilansowanej diety. To cenne źródło witamin, błonnika, składników mineralnych, bioflawonoidów, fitoestrogenów, kwasu foliowego oraz beta – karotenu. Eksperci zajmujący się zdrowym odżywianiem podkreślają, że należy spożywać warzywa i owoce minimum w liczbie 5 porcji dziennie. Powodów, dla których dobrze będzie skupić się na spożywaniu warzyw oraz owoców jest wiele. Warto, żebyś również je sobie uświadomił. 

Dlaczego warto jest warzywa i owoce?

Przede wszystkim, odpowiednio zbilansowana dieta wpływa na lepszą odporność.
To jedzenie, które jest dostępne w sklepach pozostaje silnie przesycone chemicznymi, szkodliwymi dla zdrowia substancjami. Jeśli zaś zażywa się owoce i warzywa w odpowiedniej ilości, to można również spodziewać się dobrej pracy układu pokarmowego. To źródło cennego błonnika, odpowiadającego za wyregulowanie procesów trawiennych oraz usuwające toksyczne substancje z organizmu. Poza tym, warzywa i owoce są cennym źródłem przeciwutleniaczy, a więc naturalnych substancji ochraniających organizm przed rozwijaniem się stresu oksydacyjnego. Dlatego, im ktoś jest starszy, tym więcej warzyw i owoców powinien jeść, ponieważ opóźni dzięki temu naturalne procesy starzenia się. 

Kolejnym powodem, dla którego warto jeść regularnie owoce i warzywa jest to, że znajduje się w nich sporo cennych witamin. Są to takie witaminy jak: 

  • witamina A: pomidory, marchewka, brokuły i papryka;
  • witamina B1: groch i fasola;
  • witamina B2: zielone części warzyw;
  • witamina B3: warzywa zielone i ziemniaki;
  • witamina B5: brokuły;
  • witamina B6: fasola i zielone liście warzyw;
  • witamina B11: dynia, marchewka, brokuły, szpinak;
  • witamina C: cytrusy, porzeczki czarne i czerwone, pomidory, kiszona kapusta;
  • witamina E: sałata, szpinak, cebula, czosnek;
  • witamina K: kapusta, szpinak, sałata, pomidory. 

Różne sposoby podawania warzyw i owoców 

Jak więc widać, rzeczywiście prezentuje się to imponująco. Nikt raczej nie ma również wątpliwości, ze warzywa i owoce stanowią bardzo dobrą alternatywę dla słodyczy i fast foodów. To także doskonałe, naturalne orzeźwienie w letnie dni. Wtedy najlepiej smakują i zapewniają ugaszenie pragnienia: schłodzony arbuz, zimny sok z pomarańczy oraz wyciskane soki z innych cytrusów, czy smoothie z warzyw.  Badania dowodzą, że warzywa i owoce bardzo korzystnie wpływają na wygląd, ponieważ odżywcze składniki, które się w nich znajdują poprawiają stan skóry, włosów oraz paznokci. Trzeba również wspomnieć o tak praktycznej kwestii jak to, że większość warzyw i owoców nie domaga się specjalnej obróbki termicznej. Wystarczy więc, że je umyjesz i możesz od razu zająć się ich konsumpcją. 

Tak naprawdę, warzywami i owocami nie można się przejeść, a wybór jest na tyle duży, że każdy znajdzie dla siebie odpowiedni owoc lub warzywo. Co więcej, do tego samego owocu albo warzywa można stale wymyślać nowe dania, układać je kolorystycznie na talerzu i mieszać z innymi warzywami i owocami. Szczególnie, gdy chodzi o owoce sezonowe. Niektóre z nich da się zjeść tylko na surowo, inne należy ugotować lub dusić. Można niektóre z nich także grillować. Oznacza to, że menu składające się w większości z owoców i warzyw wcale nie musi być nudne.