Jedzenie budujące dziecięcą odporność – co podawać?

udostępnij
odporność dzieci

Jesień oraz zima to pory roku, podczas których dzieci wyjątkowo narażone są na pojawienie się infekcji. Jeśli sam więc jesteś rodzicem dziecka przedszkolnego albo szkolnego, to zdajesz sobie z tego sprawę.  Zwłaszcza, gdy twoja pociecha często choruje i żadne z lekarstw sprzedawanych w aptece nie przyniosło dotychczas pozytywnych efektów. Warto więc dowiedzieć się, jak wspierać organizm domowymi sposobami. 

Witaminy – które budują odporność?

Nie da się zaprzeczyć, że istotną rolę w budowaniu dziecięcej odporności odgrywają witaminy, szczególnie witamina C oraz witamina D. Witamina D bowiem nie bez powodu nazywana jest „witaminą słońca”, gdyż samoczynnie wytwarzana w ludzkim organizmie pod wpływem promieni słonecznych. Z kolei, w polskiej strefie klimatycznej, patrząc na zmienne warunki pogodowe oraz na ograniczony dostęp do światła słonecznego przez cały rok, właśnie podczas pory jesiennej i zimowej, zalecana jest suplementacja witaminą D. Witamina D pobudza do wzrostu komórki odpornościowe, zwiększając liczbę białych krwinek. Można ją znaleźć w tranie oraz w rybach.  W tranie znajdują się także witaminy:
A, E oraz K. Mają je takie propozycje żywieniowe jak: jajka, wątróbka, czy oleje pochodzenia roślinnego. Witamina C zalecana jest u dzieci młodszych, u których infekcje nawracają wyjątkowo często. Poza tym, że korzystnie wpływa na odporność, to ma jeszcze działanie przeciwzapalne oraz uszczelnia naczynia krwionośne. Dlatego poza syropami można ją podawać poprzez takie pożywienie jak: 

  • papryka,
  • brukselka,
  • kapusta,
  • brokuły,
  • pietruszka,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • kiwi,
  • mango. 

Wysoka zawartość witaminy C znajduje się również w: 

  • dzikiej róży,
  • aceroli,
  • aronii,
  • czarnej porzeczce. 

Rośliny budujące dziecięcą odporność

Wśród roślin budujących dziecięcą odporność znajdują się czosnek oraz cebula. Mają one silne działanie antyzapalne, antybakteryjne oraz antywirusowe. Jesienią i zimą warto dodawać czosnek oraz cebulę do przygotowywanych na co dzień potraw. Można także je uwzględnić podczas robienia domowego syropu z miodem i cytryną. W porze jesiennej i zimowej do codziennego menu można też wprowadzić rozgrzewające przyprawy takie jak: 

  • kurkuma,
  • cynamon,
  • imbir,
  • goździki,
  • kardamon.

Nie bez powodu mówi się o tym, że kurkuma to naturalny antybiotyk. 

Dieta wzmacniająca organizm dziecka 

Dieta dostosowana do potrzeb żywieniowych dziecka stanowi podstawowy sposób wzmocnienia odporności organizmu. Jesienią i zimą warto podawać maluchowi ciepłe śniadania, przykładowo takie jak owsianka albo jaglanka. W menu powinny znaleźć się również: 

  • zupy z warzyw korzeniowych,
  • ryż,
  • kasza,
  • mięso długo duszone z warzywami,
  • dania rozgrzewające,
  • soki z dzikiej róży, malin, bzu, aronii albo czarnej porzeczki,
  • napary z tymianku, pokrzywy, krwawnika, lipy lub rumianku. 

W przypadku osłabienia należy unikać: 

  • nadmiernej ilości cukru,
  • słodyczy,
  • produktów smażonych i bardzo tłustych,
  • produktów wysoko przetworzonych,
  • spożywania nadmiernej ilości mleka i wyrobów mlecznych. 

Rodzice powinni zadbać o to, aby posiłki ich dzieci były zróżnicowane. W związku z tym, na dziecięcym talerzu nie może zabraknąć owoców i warzyw z dużą zawartością witaminy C. Dziecko powinno również regularnie jeść: 

  • chude mięso,
  • jaja,
  • nabiał,
  • morskie ryby.

W tych daniach znajduje się bowiem sporo białka, odpowiedzialnego nie tylko za wzrost pociechy,
ale też za wzmocnienie całego organizmu. Witaminy z grupy A budują także odporność. Znajdują się one w: 

  • marchwi, 
  • brzoskwiniach, 
  • morelach. 

Dla menu budującego odporność ważne są dodatkowo witaminy z grupy B, które znajdują się w: 

  • śliwkach,
  • figach,
  • bananach,
  • warzywach strączkowych.

Dzieciom powinno się też podawać żelazo, które zapobiega anemii. Można je znaleźć w czerwonym mięsie oraz w zielonych warzywach.