Ile jabłka mają kalorii w diecie pudełkowej i co daje ich jedzenie?

udostępnij
ile jabłka mają kalorii w diecie pudełkowej

Kaloryczność jabłek w diecie pudełkowej jest wartością zmienną i zależy od kilku czynników, w tym od ich gatunku i formy. Jednak niezależnie od tego, jakie jabłka pojawią się w naszym jadłospisie, wszystkie są bogate w witaminy i składniki odżywcze, więc jedząc je na diecie pudełkowej, możemy dobroczynnie wpłynąć na swój organizm. Jak dokładnie? Dowiedz się, ile jabłka mają kalorii i co daje ich jedzenie na diecie pudełkowej!

ile kcal ma jabłko w diecie pudełkowej

Ile kalorii ma jabłko w diecie pudełkowej?

Przede wszystkim ilość kalorii w jabłku zależy od jego wielkości i wagi. Średniej wielkości jabłko (waga około 170 g) ma 80 kalorii. Jednak są też mniejsze jabłka, jak i te bardzo duże. I tak małe jabłko ważące 100 g może mieć około 50 kcal, zaś bardzo duże o wadze 250 g dostarczy już 125 kalorii.

Na kaloryczność jabłek wpływa też wybrany gatunek, ale tutaj różnice są minimalne. Przykładowo najpopularniejszy gatunek Granny Smith zawiera około 95 kalorii. Z kolei odmiana Golden Delicious ma 84 kalorie, a Red Delicious 90 kalorii w średniej wielkości owocu.

Dzięki temu, że jabłka mają niewielką kaloryczność, a przy tym są bardzo pożywne, są dobrą przekąską lub dodatkiem do potraw dla osób chcących zredukować swoją wagę. Dlatego w cateringu dietetycznym są ważnym elementem menu diet redukcyjnych i sportowych. Poza tym jabłka charakteryzują się wysoką zawartością witamin i minerałów, a także stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (IG=38), co nie powoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi zaraz po posiłku. Dlatego, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań medycznych do ich jedzenia, to pojawiają w większości diet pudełkowych, w tym również w jadłospisie dla diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością.

ile kalorii ma suszone jabłko

Ile kalorii ma suszone jabłko na diecie pudełkowej?

Suszone jabłka jest bardziej kaloryczne w porównaniu do jego świeżej wersji. Wszystko dlatego, że suszone jabłka pozyskujemy przez usunięcie wody ze świeżego owocu. Skutkuje to tym, że średniej wielkości suszone jabłka ma około 100-150 kalorii. Kluczowe znaczenie ma przy tym proces obróbki cieplnej i obecność innych dodatków. W cateringu dietetycznym eksperci stawiają na zdrowe rozwiązania i mniejszą kaloryczność jabłek suszonych, więc w posiłkach serwowane są wyłącznie produkty, które nie były poddane procesom obróbki cieplnej. Nie pojawiają się też suszone jabłka w czekoladzie lub w innych słodyczach, bo zawierają sporo cukru.

wartości odżywcze jabłka w diecie pudełkowej

Jakie wartości odżywcze ma jabłko na diecie pudełkowej?

Wartości odżywcze jabłka na diecie pudełkowej w przeliczeniu na 100 g prezentują się następująco:

  • 13,81 g węglowodanów
  • 0,26 g białka
  • 0,17 g tłuszczów.

co daje jedzenie jabłek w diecie pudełkowej

Co daje jedzenie jabłek na diecie pudełkowej?

Jabłka stanowią ważny element jadłospisu diety pudełkowej, bo korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Spożywane na surowo ze skórką mogą dostarczyć nam wielu witamin i minerałów, w tym:

  • witaminy C, która wspiera odporność i działa przeciwutleniająco
  • witamin z grupy B (B1, B2 i B6), które poprawiają działanie układu nerwowego i metabolizm energetyczny,
  • witaminy E opóźniającej starzenie,
  • prowitaminy A (beta-karoten), która pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
  • kwasu foliowego, który wspiera funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego,
  • potasu regulującego gospodarkę wodno-elektrolitową,
  • fosforu wpływającego na pracę mózgu,
  • żelaza biorącego udział w transporcie tlenu do organizmu,
  • magnezu, który wspiera pracę układu nerwowego i mięśni.

Jabłka to też dobre źródło związków bioaktywnych (np. pektyn, polifenoli, flawonoidów, antocyjanów), które mają silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antynowotworowe. Ich obecność w diecie pudełkowej pozwala więc lepiej chronić organizm przed chorobami, w tym przed schorzeniami serca i nowotworami. Nie sposób pominąć też sporej zawartości błonnika w jabłkach, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cholesterolu. Dzięki temu, że te owoce są niskokaloryczne i zapewniają sytość, mogą też wspierać walkę ze zbędnymi kilogramami. Aby jednak w pełni wykorzystać potencjał jabłek w cateringu dietetycznym, serwuje się je ze skórą, bo to w niej znajduje się większość cennych składników. Jedząc jabłka na diecie pudełkowej możemy cieszyć się lepszym trawieniem, piękniejszą cerą i dobrym samopoczuciem.