Kaloryczność jabłek w diecie pudełkowej jest wartością zmienną i zależy od kilku czynników, w tym od ich gatunku i formy. Jednak niezależnie od tego, jakie jabłka pojawią się w naszym jadłospisie, wszystkie są bogate w witaminy i składniki odżywcze, więc jedząc je na diecie pudełkowej, możemy dobroczynnie wpłynąć na swój organizm. Jak dokładnie? Dowiedz się, ile jabłka mają kalorii i co daje ich jedzenie na diecie pudełkowej!
Ile kalorii ma jabłko w diecie pudełkowej?
Przede wszystkim ilość kalorii w jabłku zależy od jego wielkości i wagi. Średniej wielkości jabłko (waga około 170 g) ma 80 kalorii. Jednak są też mniejsze jabłka, jak i te bardzo duże. I tak małe jabłko ważące 100 g może mieć około 50 kcal, zaś bardzo duże o wadze 250 g dostarczy już 125 kalorii.
Na kaloryczność jabłek wpływa też wybrany gatunek, ale tutaj różnice są minimalne. Przykładowo najpopularniejszy gatunek Granny Smith zawiera około 95 kalorii. Z kolei odmiana Golden Delicious ma 84 kalorie, a Red Delicious 90 kalorii w średniej wielkości owocu.
Dzięki temu, że jabłka mają niewielką kaloryczność, a przy tym są bardzo pożywne, są dobrą przekąską lub dodatkiem do potraw dla osób chcących zredukować swoją wagę. Dlatego w cateringu dietetycznym są ważnym elementem menu diet redukcyjnych i sportowych. Poza tym jabłka charakteryzują się wysoką zawartością witamin i minerałów, a także stosunkowo niskim indeksem glikemicznym (IG=38), co nie powoduje gwałtownego skoku glukozy we krwi zaraz po posiłku. Dlatego, jeśli nie ma żadnych przeciwwskazań medycznych do ich jedzenia, to pojawiają w większości diet pudełkowych, w tym również w jadłospisie dla diabetyków i osób zmagających się z insulinoopornością.
Ile kalorii ma suszone jabłko na diecie pudełkowej?
Suszone jabłka jest bardziej kaloryczne w porównaniu do jego świeżej wersji. Wszystko dlatego, że suszone jabłka pozyskujemy przez usunięcie wody ze świeżego owocu. Skutkuje to tym, że średniej wielkości suszone jabłka ma około 100-150 kalorii. Kluczowe znaczenie ma przy tym proces obróbki cieplnej i obecność innych dodatków. W cateringu dietetycznym eksperci stawiają na zdrowe rozwiązania i mniejszą kaloryczność jabłek suszonych, więc w posiłkach serwowane są wyłącznie produkty, które nie były poddane procesom obróbki cieplnej. Nie pojawiają się też suszone jabłka w czekoladzie lub w innych słodyczach, bo zawierają sporo cukru.
Jakie wartości odżywcze ma jabłko na diecie pudełkowej?
Wartości odżywcze jabłka na diecie pudełkowej w przeliczeniu na 100 g prezentują się następująco:
- 13,81 g węglowodanów
- 0,26 g białka
- 0,17 g tłuszczów.
Co daje jedzenie jabłek na diecie pudełkowej?
Jabłka stanowią ważny element jadłospisu diety pudełkowej, bo korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Spożywane na surowo ze skórką mogą dostarczyć nam wielu witamin i minerałów, w tym:
- witaminy C, która wspiera odporność i działa przeciwutleniająco
- witamin z grupy B (B1, B2 i B6), które poprawiają działanie układu nerwowego i metabolizm energetyczny,
- witaminy E opóźniającej starzenie,
- prowitaminy A (beta-karoten), która pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- kwasu foliowego, który wspiera funkcjonowanie układu krwiotwórczego i nerwowego,
- potasu regulującego gospodarkę wodno-elektrolitową,
- fosforu wpływającego na pracę mózgu,
- żelaza biorącego udział w transporcie tlenu do organizmu,
- magnezu, który wspiera pracę układu nerwowego i mięśni.
Jabłka to też dobre źródło związków bioaktywnych (np. pektyn, polifenoli, flawonoidów, antocyjanów), które mają silne właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające i antynowotworowe. Ich obecność w diecie pudełkowej pozwala więc lepiej chronić organizm przed chorobami, w tym przed schorzeniami serca i nowotworami. Nie sposób pominąć też sporej zawartości błonnika w jabłkach, który wspomaga trawienie i reguluje poziom cholesterolu. Dzięki temu, że te owoce są niskokaloryczne i zapewniają sytość, mogą też wspierać walkę ze zbędnymi kilogramami. Aby jednak w pełni wykorzystać potencjał jabłek w cateringu dietetycznym, serwuje się je ze skórą, bo to w niej znajduje się większość cennych składników. Jedząc jabłka na diecie pudełkowej możemy cieszyć się lepszym trawieniem, piękniejszą cerą i dobrym samopoczuciem.