W cateringu dietetycznym brzoskwinie cenione są nie tylko za przepyszny smak, ale też za niską kaloryczność i wartości odżywcze. Te owoce idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska, dodatek do sałatek, owsianki, koktajli, czy nawet potraw wytrawnych, nadając im nietuzinkowego smaku. Ile dokładnie kalorii mają te owoce i dlaczego warto uwzględnić je w diecie pudełkowej?
Ile kalorii mają brzoskwinie w diecie pudełkowej?
Obecność brzoskwiń w diecie pudełkowej to w dużej mierze zasługa niskiej kaloryczności. 100 g brzoskwinia ma około 39 kcal, a to sprawia, że są idealnym dodatkiem do jadłospisu osób dbających o swoją sylwetkę lub tych, którzy są w trakcie diety redukcyjnej. Warto jednak wspomnieć, że kaloryczność brzoskwiń może się różnić w zależności od odmiany i dojrzałości owoców, ale w dalszym ciągu jest to bardzo niewielka liczba kalorii.
Jakie wartości odżywcze mają brzoskwinie na diecie pudełkowej?
Brzoskwinie to świetne źródło węglowodanów, głównie węglowodanów złożonych, które utrzymują stały poziom cukru we krwi i zapewniają nam solidną dawkę energii. Nie możemy też pominąć optymalnej ilości błonnika, który reguluje pracę jelit i sprzyja uczuciu sytości, czy niskiej zawartości tłuszczu, co sprawia, że są idealnym dodatkiem do diety pudełkowej osób dbających o linię. Niemal 90% owocu to woda, więc brzoskwinia działa orzeźwiająco i nawadniająco, co ma szczególne znaczenie przy wzmożonym wysiłku fizycznym lub w upalne dni.
Brzoskwinie dostarczają również wielu witamin i minerałów, jak np.:
- witamina C – silny antyoksydant, który skutecznie wspiera walkę z wolnymi rodnikami i wspomaga układ odpornościowy,
- witamina B6 – wspomaga metabolizm białek i procesy trawienia,
- witamina A – poprawia wygląd skóry i wspiera zdrowie oczu,
- potas – wspiera funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego
- wapń – główny składnik kości i zębów, zapobiega osteoporozie i innym chorobom układu kostnego
- magnez – bierze udział w procesach metabolicznych.
Poza tym brzoskwinie są źródłem takich składników jak beta-karoten i luteina. Beta-karoten jest ważnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki organizmu, zaś luteina zmniejsza ryzyko chorób oczu (np. zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej) i poprawia kondycję skóry.
W 100 g brzoskwiń wartości odżywcze są następujące:
- 11 g węglowodanów,
- 1 g białka,
- 0,1 g tłuszczu,
- 1,5 g błonnika,
- 190 mg potasu,
- 6 mg magnezu,
- 5 mg wapnia,
- 6 mg witaminy C,
- 0,1 mg witaminy B6.
Brzoskwinie na diecie pudełkowej – co daje ich regularne jedzenie?
Bogactwo składników odżywczych sprawia, że regularnie spożywanie brzoskwiń na diecie pudełkowej może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych:
- lepsza praca układu trawiennego,
- zapobieganie zaparciom,
- wsparcie walki z wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do rozwoju przewlekłych schorzeń, w tym chorób serca i nowotworów,
- utrzymanie zdrowej i promiennej skóry,
- stabilizacja poziomu glukozy we krwi,
- lepsze usuwania zbędnych produktów przemiany materii,
- wsparcie produkcji czerwonych krwinek i profilaktyki anemii.
Brzoskwinie mają też bardzo szerokie zastosowanie i sprawdzają w różnych potrawach – od słodkich owsianek, po lekkie desery i słodko-wytrawne sosy do dań głównych. Ich obecność w diecie pudełkowej ułatwia odstawienie sklepowych słodyczy o wysokiej kaloryczności, które nie mają żadnych korzyści zdrowotnych.