Brzoskwinie w cateringu dietetycznym – kcal i wartości odżywcze

udostępnij
brzoskwinie w cateringu dietetycznym

W cateringu dietetycznym brzoskwinie cenione są nie tylko za przepyszny smak, ale też za niską kaloryczność i wartości odżywcze.  Te owoce idealnie sprawdzają się jako słodka przekąska, dodatek do sałatek, owsianki, koktajli, czy nawet potraw wytrawnych, nadając im nietuzinkowego smaku. Ile dokładnie kalorii mają te owoce i dlaczego warto uwzględnić je w diecie pudełkowej?

ile kalorii mają brzoskwinie w cateringu dietetycznym

Ile kalorii mają brzoskwinie w diecie pudełkowej?

Obecność brzoskwiń w diecie pudełkowej to w dużej mierze zasługa niskiej kaloryczności. 100 g brzoskwinia ma około 39 kcal, a to sprawia, że są idealnym dodatkiem do jadłospisu osób dbających o swoją sylwetkę lub tych, którzy są w trakcie diety redukcyjnej. Warto jednak wspomnieć, że kaloryczność brzoskwiń może się różnić w zależności od odmiany i dojrzałości owoców, ale w dalszym ciągu jest to bardzo niewielka liczba kalorii.

wartości odżywcze brzoskwini w cateringu dietetycznym

Jakie wartości odżywcze mają brzoskwinie na diecie pudełkowej?

Brzoskwinie to świetne źródło węglowodanów, głównie węglowodanów złożonych, które utrzymują stały poziom cukru we krwi i zapewniają nam solidną dawkę energii. Nie możemy też pominąć optymalnej ilości błonnika, który reguluje pracę jelit i sprzyja uczuciu sytości, czy niskiej zawartości tłuszczu, co sprawia, że są idealnym dodatkiem do diety pudełkowej osób dbających o linię. Niemal 90% owocu to woda, więc brzoskwinia działa orzeźwiająco i nawadniająco, co ma szczególne znaczenie przy wzmożonym wysiłku fizycznym lub w upalne dni.

Brzoskwinie dostarczają również wielu witamin i minerałów, jak np.:

  • witamina C – silny antyoksydant, który skutecznie wspiera walkę z wolnymi rodnikami i wspomaga układ odpornościowy,
  • witamina B6 – wspomaga metabolizm białek i procesy trawienia,
  • witamina A – poprawia wygląd skóry i wspiera zdrowie oczu,
  • potas – wspiera funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego
  • wapń – główny składnik kości i zębów, zapobiega osteoporozie i innym chorobom układu kostnego
  • magnez – bierze udział w procesach metabolicznych.

Poza tym brzoskwinie są źródłem takich składników jak beta-karoten i luteina. Beta-karoten jest ważnym przeciwutleniaczem chroniącym komórki organizmu, zaś luteina zmniejsza ryzyko chorób oczu (np. zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej) i poprawia kondycję skóry.

W 100 g brzoskwiń wartości odżywcze są następujące:

  • 11 g węglowodanów,
  • 1 g białka,
  • 0,1 g tłuszczu,
  • 1,5 g błonnika,
  • 190 mg potasu,
  • 6 mg magnezu,
  • 5 mg wapnia,
  • 6 mg witaminy C,
  • 0,1 mg witaminy B6.

brzoskwinie w diecie pudełkowej

Brzoskwinie na diecie pudełkowej – co daje ich regularne jedzenie?

Bogactwo składników odżywczych sprawia, że regularnie spożywanie brzoskwiń na diecie pudełkowej może zapewnić wiele korzyści zdrowotnych:

  • lepsza praca układu trawiennego,
  • zapobieganie zaparciom,
  • wsparcie walki z wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do rozwoju przewlekłych schorzeń, w tym chorób serca i nowotworów,
  • utrzymanie zdrowej i promiennej skóry,
  • stabilizacja poziomu glukozy we krwi,
  • lepsze usuwania zbędnych produktów przemiany materii,
  • wsparcie produkcji czerwonych krwinek i profilaktyki anemii.

Brzoskwinie mają też bardzo szerokie zastosowanie i sprawdzają w różnych potrawach – od słodkich owsianek, po lekkie desery i słodko-wytrawne sosy do dań głównych. Ich obecność w diecie pudełkowej ułatwia odstawienie sklepowych słodyczy o wysokiej kaloryczności, które nie mają żadnych korzyści zdrowotnych.